De Nederlandse Taal en Cultuur School in Sri Lanka.

vrijdag 7 oktober 2011

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2011

Beste ouders,

De eerste periode zit er haast op…..
Met het verschijnen van deze tweede nieuwsbrief gaan we op weg naar de eerste “half term break”….wij zeggen ‘herfstvakantie’. In onze klas is het al herfst met mooie bladerenslingers en heel fraaie herfstkunstwerken waarin de kinderen van groep 4 tot en met 7 ook gedichten maakten. Als u eens in de buurt ben, kom even kijken!


Werkmap en huiswerk
Heel fijn dat de huiswerkmappen zo trouw op maandag (VO) en dinsdag/woensdag (PO) worden ingeleverd….hoewel, nu ik dit schrijf ligt er nog geen een….ai, dat betekent dan voor de VO leerlingen terugkomen op dinsdagmiddag! De stok achter de deur blijft nog (even, hoop ik) nodig….
De mappen van de kinderen van de groep 4 tot en met 7 heb ik nu ook op tijd. Dat extra koekje of dropje als je op tijd je map hebt ingeleverd is hier een heel positieve stok achter de deur….zou dat ook nog werken in het VO?

Tav het huiswerk merk ik graag nog het volgende op:

Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar als ‘juf’ blijft het mijn taak het toch in ieder geval eens per jaar onder de aandacht te brengen….
Het huiswerk voor de jongste kinderen (groep 1-2) is vrijblijvend, maar wordt wel geadviseerd. Ik hoef er verder helemaal niets over te zeggen, want daar wordt ijverig thuis gewerkt, gepraat en (voor)gelezen. Heel goed!
Ook de kinderen van groep 4 tot en met 7 zijn trouwe huiswerk makers. De één wat meer dan de ander, maar er wordt door iedereen gelezen en dat is al heel belangrijk. Natuurlijk is het ook heel mooi als er iets van spelling geoefend wordt. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat regelmaat en herhaling in onze situatie van groot belang is. Tegelijkertijd erken ik ook de ‘drukte’ die de kinderen hebben vanuit de dagschool ; alle beetjes helpen! GA ZO DOOR!
Ook de VO leerlingen verdienen een compliment. Tot nu toe is het werk steeds op tijd af en van redelijk tot goede kwaliteit. De eerste boekverslagen zijn ingeleverd en we lezen nu met elkaar ‘Het diner’ van Herman Koch. Op die manier gaan we samen werken aan literaire facetten en het ‘leren lezen’ van een literair boek.
Als nu die mappen nog maar voor de lunch zijn ingeleverd…anders krijg ik boze gezichten te zien en jullie klagende kinderen dat ze dinsdag terug moeten komen…..

Kinderboekenweek
In oktober is het altijd Kinderboekenweek in Nederland. Dit jaar doen we NIET mee aan het thema. Daar is voor gekozen enerzijds om het budget te ontzien en geen nieuwe boeken aan te schaffen en anderzijds omdat we nog een mooi boek hebben liggen van het thema va vorig jaar…illustraties in kinderboeken….Frank Groothofs boek over Vincent van Gogh.
Dit boek wordt het uitgangspunt van een buitenschoolse activiteit op zaterdag 12 november as. Hieronder leest u er straks meer over.
Wilt u toch meer weten over de Kinderboekenweek, oma’s , opa’s , tantes, ooms of wie dan ook iets moois laten kopen en zo ook het Kinderboekenweek geschenk te kunnen krijgen, google dan even.
De site van de Kinderboekwinkel in Utrecht heeft altijd veel nieuws!

Extra buitenschoolse activiteit in plaats van een gewone lesweek
Het is nog niet zo ver, maar toch maar vast aangekondigd (en zet u het in de agenda?) 
Zaterdag 12 november vanaf 13.00 uur (werken tot ongeveer 16.00 uur en dan zwemmen en spelen to hoe lang je wilt) de hierboven genoemde ‘culturele’ activiteit. (ik heb begrepen dat eventuele sportactiviteiten voor 13.00 uur zijn afgelopen)
Deze dag komt in plaats van de lessen in de week van 31 oktober tot 4 november. Die week ben ik afwezig en is er GEEN les.

Wat gaan we doen:

• We komen om 13.00 uur naar ‘t huis van de juf

• In een deel van de komende VO lessen maken Wouter en Charlotte een power point presentatie over Vincent van Gogh en gebruiken daarbij ook het eerder genoemde boek. Voor hen is het een praktische invulling van leervaardigheden : maak een tekst voor een bepaald publiek (gericht op 7- 10 jarigen) ; gebruik de juiste informatie; maak een goede presentatie mbv de computer; presenteer de power point op een goede manier (mondelinge taalvaardigheid). Probeer interactief te zijn in de presentatie (opmerkingen of vragen uitlokkend en daarop in kunnen gaan).

• Nadat we deze presentatie hebben gezien, gaan we zelf als kleine ’van Goghs’ aan het werk… We maken een schilderij a la van Gogh en a la van Gogh schrijven we er ook een brief bij aan zijn broer Theo. Wouter en Charlotte hebben de leiding over twee groepjes.

Ouders zijn de hele middag welkom om mee te werken en hulp te geven of vanaf 16.00 uur als we met elkaar zwemmen en een hapje en drankje nuttigen.

Voor dat laatste:
• Neem zwemspullen en handdoek mee
• Elk gezin neemt een lekker hapje mee om te delen

Ik zorg voor limonade, drankjes voor de volwassenen, bekertjes ed.

Ik hoop dat het een gezellige en leerzame middag wordt.

Andere data voor de agenda
Dinsdag 11 oktober: poya, geen les voor groep 1-2
17 tot en met 23 oktober : vakantieweek OSC, ook vakantie NTC
31 tot en met 4 november: geen NTC lessen ivm afwezigheid juf
Zaterdag 12 november: culturele buitenschoolse activiteit: Vincent van Gogh

En al even verder vooruitkijken:
Zaterdag 26 november : Sint knutseldag bij de juf thuis (info in de nieuwsbrief van november)
Zaterdag 3 december : Sinterklaasfeest


Vriendelijke groet,
Marijke Bregman

Geen opmerkingen: